KESKUS 

 

Koli Cultura on uuden ajan ympäristövastuullinen matkailukeskus, joka avautuu Kolin kansallispuiston kupeeseen. Vuoden 2017 alussa Koli Culturan alueella on meneillään asemakaavoitus.

 

Keskuksen rakentamista ja tulevaa toimintaa ohjaavat kestävät arvot: luonnon vaaliminen, kulttuuriperinnön kunnioitus ja ihmisyyden arvostus. Luontomatkailu- ja kulttuuripalvelut tuotetaan kestävien periaatteiden mukaisesti. Matkailijoille tarjotaan puhtaita ja aitoja kokemuksia: tasokasta majoitusta, luonnollista ruokaa, luontokokemuksia, kulttuuria ja hyvinvointipalveluita.

 

Koli Cultura-keskus on tehokas kokonaisuus, jossa kestävän kehityksen mukainen toiminta luo erinomaiset puitteet kannattavalle palvelutarjonnalle. Keskus vahvistaa lähellä olevan Kolin kylän ja koko Pohjois-Karjalan maakunnan elinvoimaisuutta tukien näin laajan alueen sosiaalista ja taloudellista kestävyyttä sekä luonnonsuojelua ja luontomatkailua. Keskus toimii samalla mallina muille alueille rakennettaessa palveluita luonnonsuojelualueiden yhteyteen.

  

Keskuksen noin 9 hehtaarin suuruinen pääalue sijaitsee Kolin kansallispuiston läheisyydessä, mutta sen ulkopuolella, Purnulammen rannan laaksossa Ylä-Kolille johtavan tien läheisyydessä, joten se ei riko Kolin ainutlaatuisia maisemallisia arvoja, mutta vastaa Kolin kansallispuistossa vuosittain vierailevan, lähes 140 000, matkailijan palvelutarpeisiin.

 

Koli Culturalle tehdään myös mallitaloa, Kumppanuuksien taloa, jonka tontti sijaitsee Kolin vaarojen toisella puolella, Purnuniemessä Kolin sataman ja uuden kylpylän läheisyydessä.