Biosfäärialue

 

Laajemmassa ja kansainvälisessä katsannossa Koli Cultura asettuu Pohjois-Karjalan biosfäärialueelle, joka on perustettu heti kansallispuiston perustamisen jälkeen vuonna 1992. Biosfäärialue kuuluu UNESCOn kansainväliseen Ihminen ja luonto ("Man and the biosphere") eli MAB –ohjelmaan, jonka tavoitteena on kehittää kestävän kehityksen mallialueita, joilla luonnonsuojelu ja ihmistoiminta ovat sopusoinnussa keskenään. Luonnonvarojen järkevää käyttöä ja toiminnan kestävää kehitystä vaalitaan yli 500 biosfäärialueella ympäri maailmaa.

 

Pohjois-Karjalan biosfäärialueen kokonaisala 350 000 hehtaaria, mutta varsinainen ydinalue, johon kuuluvat Patvinsuon ja Petkeljärven kansallispuistot sekä Koivunsuon luonnonpuisto ja Kesonsuon luonnonsuojelualue, on kooltaan 14 200 hehtaaria. Pohjois-Karjalan biosfäärialue onkin monessa mielessä kohtauspaikka – siellä kohtaavat toisensa ihminen ja luonto, itäinen ja läntinen kulttuuri, ortodoksisuus ja luterilaisuus, kansallisuus ja kansainvälisyys.

 

Koli Culturassa biosfäärialuetoiminta on tärkeä elementti myös uuden, kestävän kehityksen mukaisen kansainvälisen luontomatkailun toimintamallin kehittämisessä.

 

Lisätietoja

 

Pohjois-Karjalan biosfäärialue

UNESCON MAB-ohjelma