Koli Cultura

Koli Cultura avasi luontomatkailun uuden aikakauden julkistamalla 3D-animaation

31.1.2012

 

Koli Culturan korkeatasoinen 3D-animaatio julkaistiin suurelle yleisölle Matka 2012-messuilla 19. tammikuuta. Vastavalmistunut animaatio valaisee tulevan keskuksen arkkitehtuuria ja designia sekä maisemallista sijoittumista. Sibeliuksen Karelia-sarjan musiikin rytmityksellä animaatiossa päästään avaruudesta Kolille ja laskeudutaan Koli Cultura-keskukseen.

 

Elämyksellinen animaatio esittelee Koli Culturan modernia, mutta ympäristöönsä sopivaa arkkitehtuuria, joka on kahden huipputoimiston, JKMM Arkkitehtien ja Harris-Kjisikin käsialaa. Maisemasuunnittelusta vastaavan LOCI Maisema-arkkitehtien Pia Kuusiniemen mukaan animaatio auttaa hahmottamaan keskuksen suhdetta kansallismaisemaan.

 

- Koli Culturan suunnittelun lähtökohtana on ollut maisema, sen rytmi ja näkymät. Suunnitelma asettuu maisemaan sen ominaispiirteitä kunnioittaen. Keskuksen toteutuksen lähtökohtana on, että siellä käytetään paikallisia materiaaleja ja lajeja.

 

Petja Piiroinen puhui kestävän matkailun puolesta

Kestävän matkailun teema ja Koli Culturan uusi animaatio puhuttivat matkamessuilla yleisöä ja Koli Culturan kumppaneita. Lumilautailija Petja Piiroinen puhui julkistustilaisuudessa entistä kestävämmän matkailun puolesta. Piiroisen lumilautailijaveljekset, Petja ja Peetu, ovat Koli Culturan kumppaneita ja mukana keskuksen pilotiksi kohoavassa Kumppanuuksien Talossa, jonka rakennustyöt aloitetaan 2012. Piiroiset haluavat olla mukana hidastamassa ilmaston lämpenemistä omien tekojensa ja esimerkkinsä voimalla.

 

- On ilo olla mukana Koli Culturassa. Kestäville arvoille pohjaava hanke sopii Kolille. Matkailun pitää tukea luonnon ja maisemien säilymistä. Kestävyys matkailussa on tulevaisuuden juttu. Kumppanuuksien talo ja Koli Cultura tulevat olemaan esimerkkinä muillekin matkailukeskuksille, Petja Piiroinen kertoi.

 

Messuilla Koli Culturasta oli keskustelemassa myös kestävien matkailualueiden suunnitteluun erikoistunut Tiina Merikoski Aalto-yliopistosta. Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitos, kauppakorkeakoulu ja Matkailualan verkostoyliopisto (MAVY) järjestävät yhteistyössä kevättalvella 2012 kansainvälisen Planning, Branding & Designing Tourism Destination –kurssin, jossa Koli Cultura on mallikohteena.

 

- Mielestäni ensisijaisen tärkeää Koli Culturassa on, että sitä kehitetään arvolähtöisesti ja kunnianhimoisin tavoittein. Laaja ja monialainen sitoutuneiden toimijoiden verkosto antaa hienot edellytykset luoda keskuksesta niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin ainutlaatuinen kohde - ainutlaatuiseen Kolin ympäristöön, Merikoski kiitteli.

 

Laadukas suunnittelu sai jälleen kiitosta

Animaation julkaisu liittyi myös Koli Culturan kanssa tiivisti yhteistyötä tekevän UNESCOn Pohjois-Karjalan biosfäärialueen 20 vuotisjuhlavuoteen, jonka kunniaksi järjestettiin ennen matkamessuja "Koli Cultura kansallismaisemassa" –tiedotustilaisuus Joensuun Tiedepuistolla  13. tammikuuta. Pohjois-Karjalan biosfäärialueen ohjausryhmän puheenjohtaja, professori Paavo Pelkonen kuvaili tunnelmia netWork Oasiksessa järjestetyssä tilaisuudessa seuraavasti:

 

- Tässä animaatiota katsellessahan ihan unohtaa, että olemme täällä Joensuussa emmekä Kolilla. Niin huikea kokemus se on.

 

Biosfäärialueyhteistyö on olennainen osa Koli Culturan kestävän mallin kehittämistyötä. Sen ohella yhteistyö Metsähallituksen kanssa varmistaa kansallispuiston arvopohjaa vastaavan toiminnan.

 

- Koli Cultura sijaitsee maisemallisesti ja matkailullisesti erinomaisella paikalla, katvealueella, jo olemassa olevan liikennevirran läheisyydessä ja se ratkaisee myös tiettyjä liikenne- ja pysäköintiongelmia, joita kansallispuistossa tällä hetkellä on. Keskus suunnitellaan laadukkaasti kansallispuiston arvoja kunnioittaen ja sen on kiinteässä yhteydessä puistoon, joten Metsähallitus haluaa olla hankkeessa mukana, kertoi tilaisuuteen osallistunut Kolin kansallispuiston johtaja Kyösti Tuhkalainen.

 

Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Rauno Väisäsen mukaan myös sisällölliset tekijät yhdistävät kansallispuiston ja Koli Culturan. Kansallispuistot ja Koli Culturan tapaiset kestävään luontomatkailuun perustuvat toimijat tarvitsevat toisiaan.

 

- Metsähallituksen luontopalvelut tuottaa maksuttomat palvelut, kuten reitit, tulipaikat ja laavut kansallispuistoihin, jotka ovat Suomen luonnon upeimpia helmiä. Kansallismaisema ja sinne tuotetut retkeilypalvelut luovat kannattavan ympäristön toimijoille, jotka Koli Culturan tavoin tuottavat matkailijoiden haluamia korkeatasoisia ja kestäviä palveluja.

 

Lisätietoja

Koli Culturan 3D-nimaatio on tuotettu osana PIKES Oy:n koordinoimaa LuontoKolin kasvusysäys-hanketta. Animaation ovat toteuttaneet 3D-Render Oy, Koli Culturaa koordinoiva Napa-Koli Oy sekä Koli Culturan suunnittelusta vastaavat arkkitehtitoimistot (JKMM Arkkitehdit, Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik ja LOCI Maisema-arkkitehdit). Animaatio on katsottavissa Koli Culturan internetsivuilta.

Kuvassa Petja Piiroinen Matka 2012-messuilla Koli Culturan tilaisuudessa. Kuvaaja Anna Jetsu / VisitKarelia.