Koli Cultura

Suomen Kivikeskus on mukana tekemässä Koli Culturasta kestävää käyntikorttia maailmalle

30.11.2011

 

Suomen Kivikeskus ja Koli Cultura ovat käynnistämässä yhteistyötä, joka perustuu tulevan luontomatkailu- ja kulttuurikeskuksen rakentamiseen ja sisustukseen sekä keskuksen palveluihin.  Kivikeskus on mukana myös Koli Culturan kehittämistyön tueksi käynnistettävässä sisällöntuotantohankkeessa.

 

Pohjois-Karjalassa, Juuan kunnassa, sijaitsevan Suomen Kivikeskuksen toimitusjohtaja Ilkka Nykänen näkee Koli Culturan olennaisena osana koko maakunnan imagon kehittämistä.

 

-      Olemme Kivikeskuksessa tavattoman tyytyväisiä siihen, että Koli Cultura on nousemassa maakuntamme matkailuvaltiksi. Cultura vastaa kysymykseen, jota täällä on pohdittu vuosia: kuinka tehdä Kolista erottuva matkailukohde. Luontomatkailu on kansainvälisesti kasvava trendi. Cultura vastaa myös rakentamisen ja asumisen kestäviin trendeihin.  Hanke on monella tavalla ajassa kiinni ja Kolin alueen kehittyminen on mainio juttu maakuntamme tulevaisuuden kannalta, Nykänen toteaa.

 

Kivikeskuksen ja Koli Culturan yhteistyölle Nykänen näkee vahvan perustan, johon liittyvät kestävä arvomaailma, tulevaisuusorientaatio ja historiallinen jatkumo.

 

-      Yhteistyömme perustuu arvomaailmojen kohtaamiselle. Sekä Koli Cultura että Kivikeskus ponnistavat aidoista asioista, jotka ovat miljardeja vuosia vanhoja, toteaa Nykänen viitaten Kolin vanhaan kallioperään ja koko alueen geologiaan.

 

Yhteistyössä ekologista rakentamista

 

Yhteistyö käynnistyy Nykäsen mukaan jo keskuksen suunnitteluvaiheessa. Koli Culturan arkkitehti- ja sisustussuunnittelijat kävivät marraskuun alussa tutustumassa Kivikeskukseen sekä muun muassa tulisijoja valmistavaan Tulikiveen ja niiden tarjoamiin mahdollisuuksiin keskuksen suunnittelutyössä.

 

Ekologisesti toteuttava Koli Cultura korostaa luonnollisia ja ympäristöystävällisiä materiaaleja. Pääasiassa puurakentamiseen perustuva keskus hyödyntää puun ohella myös muita luonnollisia ja mielellään lähellä tuotettuja materiaaleja. Pohjoiskarjalaisella kivellä on tässä vahva rooli.

 

-      Konkreettisesti yhteistyö liittyy ensiksi rakentamisvaiheeseen. Voimme kiviteollisuuden edustajana tarjota tukemme Koli Culturan kehittämiseen ekologisen rakentamisen näyteikkunaksi ja maakuntamme käyntikortiksi maailmalle.

 

Suunnittelupuolen yhteistyö kiviteollisuuden edustajien kanssa mahdollistaa esimerkiksi uniikkien tulisijojen suunnittelun Koli Cultura-keskukseen.  Uusien tuotteiden ja muotojen ohella hyvällä suunnittelulla voidaan kehittää ratkaisuja, jotka yhdistyvät keskuksen ekologisten energiaratkaisujen kanssa.

 

-      Pohjois-Karjalan maakunnassa on erittäin vahva tulisijaosaaminen, joka kytkeytyy nykypäivänä yhteen muun energiaratkaisujen suunnittelun kanssa. Kivi jos mikä on ekologinen rakentamismateriaali.

 

Suurta roolia tulisijatuotannossa näyttelee vuolukivi, joka on paikallinen, ekologinen ja helposti muotoiltava materiaali. Materiaalivaihtoehtoja kivestä rakentamiseen ja sisustamiseen on Nykäsen mukaan kuitenkin runsaasti.

 

-      Sisustuksen ja piha-alueiden suunnitteluun löytyy esimerkiksi erilaisia hienoja liuskekiviä, mustia graniitteja ja monenlaisia muitakin vaihtoehtoja.

 

Parempaa palvelutarjontaa Kolille ja maakuntaan

 

Toinen yhteistyön osa-alue liittyy palvelutarjontaan keskuksen valmistuttua. Nykäsen näkee Koli Culturan vastaavan alueella vallitsevaan pulaan matkailupalveluista ja erityisesti majoitustiloista.

 

-      Meillä Kivikeskuksessa on ollut korkeatasoisia näyttelyitä ja asiakkaita käy hyvin. Viime kesän näyttelyn palaute on jälleen ollut ylistävää. Meidät kyllä tunnetaan, mutta olemme kuitenkin yksin pieni toimija, Nykänen korostaa.

 

Kivikeskus tarvitsee palveluidensa tueksi lisää vuodepaikkoja ja Koli Cultura tulee tarjoamaan niitä. Koli Cultura myös tuo alueelle uusia ja kansainvälisiä matkailijoita, jotka ovat kiinnostuneita tutustumaan laajemman alueen nähtävyyksiin.

 

-      Maakunnan vetovoiman ja palvelutason kasvattamiseksi, tarvitaan useiden alueellisten matkailutoimijoiden entistä vahvempaa yhdistymistä. Voimme kehittää Koli Culturan kanssa yhteistyössä uudenlaisia matkailutuotteita ja –paketteja, Nykänen visioi.

 

Lisätietoja

Suomen Kivikeskus on tieteen, taiteen ja modernin kiviteollisuuden kohtauspaikka, joka sijaitsee Kolin kupeessa, Juuan Nunnanlahdessa. Katso www.kivikyla.fi

Suomen Kivikeskus, Toimitusjohtaja Ilkka Nykänen, etunimi.sukunimi@kivikeskus.com, p. 050 518 5736