Koli Cultura

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto mukana Kolin kehittämisessä

9.9.2011

 

Koli on arvokas Pohjois-Karjalan maakunnalle ja maakuntaliitolle. Maakuntaliitto on ollut Koli Culturan mukana kehittämistyössä arkkitehtuurikilpailusta alkaen ja usko hankkeeseen on vahva. Haastattelussa maakuntajohtaja Pentti Hyttinen sekä kehittämispäälliköt Pekka Huovinen ja Sami Laakkonen kertovat näkemyksiään Kolin kehittämisestä.

 

- Meille maakuntaliitossa Kolin kehittäminen on aina ollut sydämen asia, maakuntajohtaja Hyttinen toteaa ensimmäisenä.

 

Hyttisen mukaan Koli olisi nähtävä nykyistä vahvemmin Pohjois-Karjalan helmenä, joka on paitsi kansallisesti, myös kansainvälisesti kiinnostava kohde. Maakuntaliitto on ollut pitkään aktiivinen Kolilla ja osallistunut esimerkiksi Kolin alueen kehittämistyötä hahmottelevan Master Plan-raportin laatimiseen, rahoittanut Sibeliuksen jalanjäljillä- teatteriproduktiota ja tukenut monin muinkin tavoin kulttuurista sekä taloudellista kehittymistä alueella. Maakuntaliitto oli rahoittamassa myös Koli Culturan arkkitehtuurikilpailua vuonna 2009.

 

- Kolin kehittämisessä on nyt aika ottaa uusi askel ja käyttöön leveämmät hartiat. Yhteistyötä eri toimijoiden välillä on tiivistettävä. Uskon, että Koli Cultura toimii toteutuessaan eräänlaisena Pohjois-Karjalan sydämenä, joka säteilee hyvää ympäristöönsä. Koli Cultura kehittyy yhteistyössä muiden kolilaisten ja pohjoiskarjalaisten matkailu- ja palveluyritysten kanssa kohti yhteistä hyvää, maakuntaliiton kehittämispäällikkö Pekka Huovinen visioi.

 

Huovisen mukaan Koli Cultura-hankkeen yhteistyö paikallisten toimijoiden ja muualta tulevien välillä on arvokas asia. Myös maakunnan eri matkailukohteiden yhteistyötä on tärkeää kehittää. Tämä vaatii esimerkiksi toimivaa julkista liikennettä. Huovisen katsoo, että Koli Culturan liikennesuunnitelmassa positiivista on se, että Koli Cultura pienentäisi liikennepainetta Kolin kansallispuistossa. Yhteysliikenteen kehittämiseen eri kohteiden välillä tarvitaan yhteistyötä. Hyttinen muistuttaa, että Kolin kehittyminen ja kehittämistyössä mukana oleminen on myös Pohjois-Karjalan suurimmalle kaupungille, Joensuulle, tärkeä asia.

 

- Joensuun ja Kolin välisen liikenteen tehostaminen on tärkeää, jotta esimerkiksi yritysten päiväretket Kolille mahdollistuvat. Liikenteen lisäämiseen löytyy ympäristöystävällisiä ja vähäpäästöisiä vaihtoehtoja, kuten biopolttoaineilla ja sähköllä kulkevia ajoneuvoja, Hyttinen kommentoi.

 

Kestävyydestä vetovoimaa

 

Maakuntaliitto on juuri käynnistänyt Pohjois-Karjalan ja Joensuun vetovoima-ohjelman (2011-2013), jonka yhtenä tavoitteena on investointien kohdentaminen maakunnan alueelle. Koli on tärkeällä sijalla maakunnan vetovoiman kehittämisessä ja maakuntaliitto pyrkii tukemaan yrittäjyyttä sekä ohjaamaan investointeja Kolille. Matkailun merkitys korostuu hankkeessa, joka tavoittelee maakunnallista näkyvyyttä visitkarelia.fi -brändin avulla.

 

Kahdeksan vuotta Lapin matkailun kehittämistä tehnyt maakuntaliiton kehittämispäällikkö Sami Laakkonen korostaa Kolin vaara- ja järvimaisemien ainutlaatuisuutta. Laakkonen katsoo, että lähtökohdat kestävän luontomatkailun kehittämiseen ovat Kolilla luonnostaan vahvat. Kansallispuisto on koko alueen helmi ja vetonaula, jonka ekologiaa ja estetiikkaa on vaalittava.

 

- Koli Cultura-hankkeen filosofia sopii erinomaisesti kansallispuiston ajatukseen ja keskus tukee kehittyessään koko maakuntaa monin tavoin. Koli Cultura toimii maakunnallisena ja valtakunnallisena mallina ja vientituotteena, kun siellä rakentamiseen ja sisustamiseen käytetyt tuotteet ovat näkyvillä ja ostettavissa, Laakkonen kertoo.

 

Hyttinen uskoo Kolin mahdollisuuteen kehittyä kestävän luontomatkailun edelläkävijäksi. Ympärivuotisen matkailun kehittyminen Kolilla voi tukea koko maakunnan taloutta ja asumisen kehittymistä erityisesti Kolin ympäristössä. Palveluiden kehittymisen ja rakennuskannan uusiutumisen myötä hanke voi elävöittää myös Kolin kylää. Hyttinen uskoo, että Koli Cultura toimii mallina muille alueille ja sillä on vahvaa kansainvälistä vetovoimaa.

 

- Uskon, että kansainväliset asiakkaat ja yritystoimijat, kuten aasialaiset ja intialaiset matkaajat, kiinnostuvat Kolista ja Koli Culturasta yhä vahvemmin tulevaisuudessa, Hyttinen päättää.

 

Lisätietoja

Maakuntajohtaja Pentti Hyttinen, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, p. 040 546 5227

Kehittämispäällikkö Pekka Huovinen, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, p. 040 583 5428

Kehittämispäällikkö Sami Laakkonen, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, p. 050 443 1661

Henkilökohtaiset s-postiosoitteet etunimi.sukunimi@pohjois-karjala.fi

www.visitkarelia.fi