Koli Cultura

Amerikkalainen performanssitaiteilija viihtyy Kolilla

22.8.2011

 

Koli viehättää niin suomalaisia kuin ulkomaisiakin taiteilijoita ja kulttuuripersoonia. Yhdysvaltain Missourista kotoisin oleva performanssitaitelija Cherie Sampson vietti Kolilla Ryynäsen taitelijaresidenssissä kolme kuukautta, huhtikuusta kesäkuuhun. Cherien juuret äidin puolelta ovat Suomessa ja hän on vieraillut Suomessa usein. Kolilla taiteilija tuntee olonsa erityisen kotoisaksi.

 

 

          "Olen viettänyt Kolilla vain hetken ja tunnen olevani osa yhteisöä, ikään kuin olisin ollut täällä vuosia. Kasvoin Yhdysvalloissa Pohjois-Minnesotassa ja Wisconsinissa. Maasto siellä muistuttaa paljon Suomen maastoa, joten tunnen oloni täällä kotoisaksi monella tasolla", toteaa Sampson.

 

Sampson tutustui Koli Culturaan keväällä, kun hän esitti WOIMAA KULTTUURISTA – workshopissa osan performanssitaideteoksestaan Her Blue Sea Fire. Hän näkee Koli Culturan taloudellisesti hyödyllisenä asiana Kolin alueelle ja hänen mukaansa Culturan kaltaiselle hankkeelle on alueella selvästi tarvetta.

 

          "Koli Culturassa on monia asioita, jotka ovat hyödyllisiä ja houkuttelevia sekä paikallisille että vierailijoille, myös paljon välillisiä vaikutuksia. Se tulee olemaan kulttuurikeskus, kohtaamispaikka, ympäristötietoisen ja ympäristön huomioonottavan rakentamisen malli ja niin edelleen. Projekti on visionäärinen, tulevaisuutta ajatteleva ja mielenkiintoinen", Sampson pohtii.

 

Luonto ja Kalevala inspiraation lähteinä

 

Sampsonin mukaan Koli tarjoaa erinomaisen ympäristön taiteilijalle ja taiteen tekemiselle. Pieni ja tiivis taiteellinen, kulttuurinen ja luonnollinen yhteisö on inspiroiva ja saa vieraankin tuntemaan itsensä tervetulleeksi.

 

          "Koli tarjoaa mahtavan ympäristön taiteelle ja taiteilijoille. Nähdäkseni Koli viehättää erityisesti hiljaisuutta, yksinkertaisuutta ja ympäristön kauneutta arvostavia persoonia ja sellaisia taiteilijoita, jotka etsivät rauhallista ja ei-monimutkaista elämistä ja työskentelyä."

 

Sampson näkee, että Koli on kuitenkin erityisellä tavalla myös haastava ympäristö. Erilaisuus ja erillisyys muihin paikkoihin verrattuna tekee Kolista erityisen. Kolin ihmeellinen luonto, erityisesti sen dramaattisuus ja monimuotoisuus viehättävät Sampsonia.

 

          "Koli ja Kolia ympäröivä alue on erityisen voimakas vaihtelevine maastonmuotoineen ja vesistöineen. Minua inspiroi erittäin paljon kivinen maasto, sammaleinen kuusimetsä, jossa on lähes muinaisaikainen tunne, korkeat männyt esimerkiksi Pärnälahdella, tyhjyys, hiiltyneet kulotusalueet, tykkylumi talvella ja tietysti dramaattisesti vaihtuva valoisuus ja pimeys."

 

Sampson on ammentanut taiteeseensa sisältöä Kalevala-tarusta. Kiinnostus Kalevalaan liittyy myös hänen omien, eurooppalaisten, sukujuuriensa tutkimiseen ja identiteetin etsimiseen.

 

          "Taiteellisesta näkökulmasta Kalevala on tärkeä kirjallinen teos. Siinä on useita kuvailevia ja vertauskuvallisia kappaleita, jotka ovat erinomaista materiaalia taiteellisen inspiraation lähteeksi kaikenlaisille taiteilijoille", Sampson toteaa.